Skyggespillet av Ralf Isau

Diskuter andre bøker dere leser

Moderators: Lothair Mantelar, Sauegjeteren, Loki

Post Reply
Sauegjeteren
Sauegjeter
Sauegjeter
Posts: 2715
Joined: Wed Feb 15, 2006 19:59
Contact:

Skyggespillet av Ralf Isau

Post by Sauegjeteren »

Skyggespillet

av

Ralf Isau

Innhold
Stella er dattera til en data-professor med tilnavnet Salomon. Mens henholdsvis mor og kone er på reise for å rydde opp etter død slekt i Amerika legger Salomon siste hånd på ett dataprogram han skal selge til markedet snart. Stella "låner" programmet, ett kagee-program som fungerer som en avansert skattejakt. Programmet slipper ut på internett i form av en lindorm. Ikke lenge etter begynner datafeil verden over å ramme ting. Ett gruveselskap får ulykker i gruvene på grunn av datafeil, strømmen går i hele London på grunn av datafeil osv.
Senere må de reise over til USA (fra Berlin) sammen med en hel haug IT-eksperter og løse problemet med cyberormen. For å klare dette kobler de Stella til en veldig realistisk simulator som forflytter Stella på fantastisk vis rundt i forskjellige servere.

Hva jeg likte og ikke likte
Karakterer
Karakterene er det vel ikke så veldig mye å si på. I starten er Salomo veldig bekymra for dattera si, og POVene hans (som det er flest av i starten) går veldig mye ut på dattera's ve og vel. Senere kommer en masse ting i tillegg, så dette merkes ikke så godt senere i boka, og godt er det. Boka har dog noen interessante karakterer. Man har den bestefaderlige Agaf, den onde skrullingen DiCampo, den urtøffe typen Den Mørke Lytteren osv... Forholdene mellom de fleste karakterene blir bra mot slutten, og karakterbygginga er bra.
Handling
Selve handlinga er ganske normal, som man ser lenger ned, men det presenteres på en bra måte. I tillegg er det noen underplott som fint raskes inn. Studenten til Salomon er for eksempel til god hjelp senere i handlinga, enda hun bare er ett irritasjonsmoment for Stella i starten.
Virtuell verden
Mye av handlinga foregår i en virtuell verden, skapt av Stellas fantasi. Selve handlinga i seg selv er ikke sensasjon, med dataer som krasjes osv, men selve handlinga innefor den virtuelle verden er kjempebra. Beskrivelsene fra byer som Cienen der man går rundt og finner nyheter, oppdager man senere er serveren til CNN. Ganske genialt egentlig.

Helhetlig vurdering
Selve boka er veldig bra, om enn ikke av det beste jeg har sett. Men det ser dog ut for at det er en dårlig oversettelse, med noe som virker som en del dårlige ordvalg og rar setningsoppbygging (men hey, jeg kan ikke tysk. Det kunne tydeligvis Kjell Olaf Jensen). Men selve boka er kjempebra, interessante skildringer av cyberspace osv. Boka anbefales ikke for noen spesiell gruppe, selv om en og annen datanerd kanskje kunne hatt moro av å bla i den, og utstyr osv. sikkert ikke er så avsides enda, selv om boka ble skrevet i 1999. 7/10 Selv om annmeldelsen står til en åtter er det enkelte irritasjonsmomenter osv...
Moiraine vet svært mye, sauegjeter.
Post Reply