Ceres wrote:Akira wrote:
Nei, det mener jeg er feil. Det beste fiberet du får i deg er fra frukt og bær. Kornprodukter trenger du faktisk ikke. Dessuten reduserer det inflammasjoner og annet drit i kroppen hvis man klarer å kutte ut kornprodukter.
Hm. Kornprodukter er ikke livsnødvendige. Man overlever på kun fett om man vil. Eller kombi fett+protein+grøntfor som du legger opp til. Ett par viktige poeng er imidlertid:
a) de er billige
b) de er mettende
c) de gir mye energi (høyt innhold av kcal)
d) i en bærekraftig utvikling vil det være lurt, da man kan spise 10 kg korn for hvert kg kjøtt man kan produsere. Dersom alle bare skulle spise kjøtt ville verden måtte sett veldig annerledes ut.
Videre: Du sier kornprodukter gir inflammasjon og annen drit i kroppen...
Vel, ja om du har cøliaki (glutenintoleranse). Men ellers? Det er vel det næringsstoffet som flest folk bruker, og har brukt i en årrekke. Ganske godt utprøvd næringsstoff med andre ord. Tror nok ikke det er særlig farlig.
Ja, altså "inflammasjoner og annet drit" ble nok litt for generelt. Og jeg er ingen motstander av korn og brød da jeg selv synes dette er ganske godt. Men det jeg har merka på meg selv er at etter jeg kutta det ut pga dietten min har magen min blitt mye mer stabil og fornøyd. Jeg tror ikke jeg har noen allergier, men korn og brød kan ofte herje skikkelig med tarmsystemet. Og det tror jeg gjelder en del folk også. Derfor mener jeg det kan være en idé å prøve å kutte ut kornprodukter for å se hvilken effekt det vil ha.
Men jeg er enig at det i utgangspunktet ikke er noe særlig farlig, for som du sier så er dette en type mat som har blitt godt utprøvd.
Ceres wrote:Akira wrote:
"Middag" kan være så mangt, men her er det ikke snakk om å stappe i seg masse mat som mange gjør når de spiser middag. Det jeg vil gjøre klart er at med middag mener jeg varm mat. Og da må man måle og veie hvor mye man skal ha per gang slik at man får i seg riktig mengde kalorier. Går fint an å spise middag fire ganger om dagen uten at det blir mer enn 2000 kcal. Da må man f.eks ha 60-70g ukokt ris, en del salat og grønnsaker, og 200-250g kjøtt per måltid.
Spiser du opp mot 1 kg kjøtt daglig???
Ja, opp mot, men det er mer nøyaktig å si at jeg spiser rundt 700-800 gram kjøtt per dag. Dette er da for det meste kyllingfileter/kjøttdeig og fisk.
Ceres wrote:Akira wrote: (Ang. proteiner og vektløfting etc). Her tar du faktisk litt feil. Den kunnskapen du graver fram er gammel og utdatert kunnskap fra norsk ernæringsfysiologisk forskning. Vi må ut av dette landet for å finne ordentlig forskning på dette området, og den er også av nyere art.
Artiklene dine ser jeg at ikke er publisert i renomerte tidsskrift. Dette er en stor svakhet. For å ta et lite skritt til siden: legemiddelindustrien har (med rette) i lang tid blitt kritisert for å forske kun etter egne interesse, og kun publisere positive studier. Dette har man prøvd å få bukt med ved å sette stadig høyere krav til studiene, hvordan de gjennomføres, hvilke mål man ser på, hvem som utfører og hvilke andre interesser disse personene har, antallet deltakere, randomisering etc. For å få studier publisert i gode tidsskrift i dag bør disse spørsmålene være klart definert. Dette er viktige krav, og vår kunnskap, bakgrunnen for hvordan vi behandler pasienter, skal være godt dokumentert.
Så var det dette med velrenomerte tidsskrifter da. Der er jeg redd jeg ikke kan vise til noen, bla. fordi jeg ikke kjenner til noen.
Men, jeg leser en del artikler om trening og kosthold fra mange forskjellige internettsider om trening som jeg følger med på, hvor det står veldig mye om proteiner og proteintilskudd osv.
Og flere av de store styrkecoachene jeg kjenner til og bruker informasjon fra er veldig nøye på dette med å få i seg nok proteiner, og for den vanlige person kan dette da virke uhorvelig mye.
Ceres wrote:Man må imidlertid være klar over at liknende krav ikke finnes for "alternative" industrier, som f.eks. helsekost industrien. Men jeg skal se om jeg finner en cochrane artikkel om proteintilskudd til deg. Må antakeligvis på skolen for å gjøre det, er ikke sikker på om jeg får de opp i fulltekst her hjemme.
Redigert: Et kjapt søk i Cochrane ga meg ingenting. Har imidlertid ikke full tilgang herfra. Et raskt søk i pubmed gav meg imidlertid noen artikler som tyder på at creatine-supplement har noe for seg for toppidrettsfolk og muskelbyggere. Blant annet en artikkel publisert i 2004 i Nutrition. ("Scientific basis and practical aspects of creatine supplements for athletes." Volek JS).
Du kan med denne typen dokumentasjon si at det du gjør har bevist effekt.
Det du ikke kan si er imidlertid at "normale" folk bør gjøre dette.
Redigert 2: Fant en cochrane-studie fra 2002. Litt gammel, men også den fastslår effekt (de som brukte creatine løftet noen kilo mer enn dem på placebo). Studiene den baserer seg på er utelukkende fra 1990-tallet.
Ja kreatin har jeg brukt en del selv, og virkningen har jeg kjent godt på kroppen, mener at det har blitt slått fast at creatine monohydrate faktisk har effekt.
Her blir jeg nødt til å presentere en artikkel om dette emnet fra samme forfatter som sist. Men selv om ikke han har hatt noen artikler i velrenomerte tidsskrifter så veit han fortsatt hva han snakker om:
http://myrevolution.no/kreatin-naturens ... kelbygger/
Jeg har diskutert emnet proteiner og kosttilskudd opp og ned og i mente sammen med en venn av meg. Han har litt mer greie på det enn meg. Og han mente at det var riktig at vanlige folk egentlig ikke har behov for proteintilskudd, men at dette i all hovedsak gjelder folk som ikke trener styrke eller trener veldig lite styrke. Med en gang man kommer opp i en viss mengde trening behøver man å få i seg ekstra, enten gjennom kosten eller som tilskudd. Jeg mener her at det er viktig å først å fremst få dekket det gjennom maten, og deretter ta tilskudd hvis det skulle være behov for det.
Når man så trener såpass mye som kroppsbyggere, styrkeløftere, strongmen, fitnessutøvere, idrettsutøvere eller sånn som noen "vanlige folk" som meg som trener jævlig mye og i tillegg går på diett så er det et must å bruke det om man ikke vil spise seg i hjel. Det blir rett og slett litt upraktisk å skulle spise 40 ekstra egg om dagen, når man like godt kan ta et par-tre proteinshaker.
Ceres wrote:Man er usikker, virker det som, om det er trygt for folk med nyre-sykdommer. Ellers er det få bivirkninger.
Det vet jeg ikke noen ting om, og det er også godt mulig at ekstra mye proteiner kan være en risiko for personer med nyresykdommer. Men for folk som ikke har noen problemer med nyrene er det ufarlig å hive innpå ekstra mye proteiner.
Se på nyrene som en muskel. En muskel trenger motstand for å jobbe hardt, bli sterkere og vokse seg større. Dette er helt naturlig for en hvilken som helst muskel. Og dette gjelder også nyrer, jo mer proteiner de får å jobbe med, jo flinkere blir de til å behandle dette. Dermed trener du på en måte opp nyrene gjennom proteininntaket.
Og sett i forhold til hvor mange mennesker som bruker tilskudd så hører du forbausende sjelden om nyreproblemer relatert til dette. I de fleste tilfeller vil jeg tro at mange allerede er predisponert for nyreproblemer og derfor vil ekstra proteintilskudd være skadelig.
"Destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice. I choose my own destiny."