Harry Potter and the Deathly Hallows av JK Rowling

Diskuter andre bøker dere leser

Moderators: Lothair Mantelar, Sauegjeteren, Loki

Terje
Den Gjenfødte Dragen
Den Gjenfødte Dragen
Posts: 4724
Joined: Tue May 03, 2005 0:22
Location: Trondheim/Eidsvåg
Contact:

Harry Potter and the Deathly Hallows av JK Rowling

Post by Terje »

Jeg leste ut Harry Potter and the Deathly Hallows for femten minutter siden, sånn omtrent 18 eller 19 timer etter at jeg fant den i postkassa mi. Jeg skal prøve å anmelde den, og jeg vil gjøre mitt beste for å unngå spoliere, men av omtanke for de av dere som er som meg -- og ikke vil risikere en eneste liten spoiler -- skjuler jeg den. Anmeldelsen vil dog inneholde spoilere for de foregående bøkene i serien, naturligvis.
Spoiler
Boka begynner en måned etter drapet på Albus Humlesnurr, og et par dager før Harrys søttende fødselsdag -- dagen da blodsbåndet til morens familie ikke lenger vil beskytte ham fra Voldemort. Denne dagen vil markere slutten på Harrys relativt trygge liv, ettersom han nå ikke lenger vil ha en trygg havn der Dødseterne ikke kan nå tak i ham. Den setter også tonen for resten av boka: Harry vil ikke være trygg noe sted, og ei heller hans venner og medsammensvorne.

I størstedelen av boka er Harry og noen av vennene hans både jaget og jegere. De er konstant årvåkne mot Dødseternes forsøk på å fange dem, samtidig som de leter etter de siste Malacruxene -- og snart også etter de legendariske Deathly Hallows.

Selv om det tidvis kan bli litt repetitivt -- Harry og vennene hans flykter, blir angrepet, unnslipper såvidt, krangler, før de igjen må flykte, bli angrepet, og unnslippe -- har fortellingen et ganske høyt tempo. Det var få overflødige scener eller sekvenser -- om noen -- og den nevnte repetitivt-lignende progresjonen bidro faktisk til å skape en hektisk, plaget, fryktfull og fengslende stemning. Når i tillegg nesten hvert eneste subplott fra de foregående seks bøkene ble brukt i løsninga av forskjellige problemer Harry m.fl. støtte på, ble det underholdende lesning.

Karakterene var også interessante. Klart, Harry, Hermine og Ronny var for det meste slik de alltid har vært, men en drøss med fabelaktige bikarakterer -- som f.eks. Xeno Lovegood -- hevet fortellinga betraktelig. Rowlings beskrivelser av hvordan disse menneskene reagerte på sine nye livssituasjoner, hva de gjorde for å takle endringene, var et av bokens mest fascinerende aspekter. Og Nilus Langeballe -- snakk om karakterutvikling personifisert!

Selvsagt, Harry Potter er ikke lenger barnebøker -- og det har de strengt tatt ikke vært heller, siden Fangen fra Azkaban. The Deathly Hallows er temmelig mørk og jeg går ut fra at folk som mener at unger bør skermes fra mørke ting ikke ville la ungene sine lese dette -- selv om de etter min mening hadde hatt godt av det. Karakterene er ikke barn lenger, heller, og både oppførselen og språkbruken deres reflekterer dette, i likhet med de store mengdene vold og død som beskrives i boka -- i alle fall sammenligna med de første fem eller seks bøkene. Når du på toppen av alt dette slengerpå noen ganske ungommelige og voksne motiver, og et metafysisk avansert klimaks, går jeg ut fra at det kanskje kan bli litt vanskelig for unger. I hvertfall de yngste; 11-åringer vil nok få en del ut av dette -- både underholdningsmessig og intellektuelt.

Til slutt må jeg nevne at jeg likte hvordan Rowling løste problematikken rundt hele den "hva hvis noen prøver å gjenopplive serien etter at jeg er død?"-greia. Utrolig hva en kort epilog kan utgjøre, egentlig. Selvsagt, sett i lys av fortellinga om Harry Potters kamp mot Fyrst Voldemort, bidro ikke epilogen til så alt for mye -- bortsett fra det åpenbare -- men det var likevel en vel verdt leseopplevelse.

Hvilket også kan sies om hele boka, egentlig.
Nå må jeg bare takle abstinensene og sjokket -- det har ikke helt gått opp for meg at jeg aldri igjen skal lese nye fortellinger om Harry Potter -- Gutten Som Overlevde. Og egentlig, akkurat nå, er bare tanken på dette neste nok til å få meg til å begynne å grine.
"Vivo equidem vitamque extrema per omnia duco!"
- Verg., Aen., 3.315.
Wolfbrother
Den Fortapte
Den Fortapte
Posts: 1659
Joined: Fri Sep 30, 2005 21:19
Location: Tellus

Post by Wolfbrother »

Spoiler
Jeg mener nå at Rowling kunne gjort litt mer ut av epilogen. Når hun først avsluttet serien en gang for alle kunne vi fått litt mer informasjon. Hva skjedde med Luna, George, Shacklebolt og andre rimelige viktige karakterer? Vi kan anta at Shacklebolt ble Minister of Magic, men ellers...

Ellers ble jeg imponert over hvor mange karakterer Rowling tok livet av. Må nesten si at Fred kunne ha fått beholdt livet. En tvilling alene går bare ikke.
Jeg er ikke helt sikker på om boka var bedre enn den forige, men den var meget god uansett.
Last edited by Wolfbrother on Tue Jul 24, 2007 8:06, edited 1 time in total.
For once you have tasted flight you will
walk the earth with your eyes turned skyward;
for there you have been,
and there you long to return.
Siri Sedai
Den Eldste
Den Eldste
Posts: 509
Joined: Sat May 27, 2006 15:08
Location: Vennesla

Post by Siri Sedai »

Har nettopp lest den ferdig jeg og. Herlig! Synes det var en mesterlig avslutning. Må bare gi meg helt over av skrivekunsten til JKR.

Terningkast 6

Skulle det være noe å utsette på verket, så er det i tilfelle bare små personlige synsinger her og der. Vi visste jo at det ble krig, og det hadde jo ikke blitt noen dybde over boka om ikke det var enkelte triste episoder innimellom.

At en vil gjerne høre mer om hvordan det gikk etterpå....det viser bare at personene er så godt skildret at vi ikke vil gi slipp på dem.

Jordan har jo (eller hadde før han ble syk) tenkt å skrive nye bøker rundt enkelt av karakterene i WOT. Og har jo "New Spring"

Kanskje Rowling også får lyst til å skrive mer når hun blir lei av champagnen etter denne. Får håpe det!
davram bashere
Sitter
Sitter
Posts: 797
Joined: Sun Feb 11, 2007 0:01
Location: Tellus, tredje planet fra sola. Ja, den forrurensa søppeldynga. Du vet hvor det er? Flott!

Post by davram bashere »

Det var med en viss følelse av sorg at for 10 minutter siden slo sammen denne boka etter å ha lest sammenhengende siden klokken 14:15 i dag. Dette var en bra bok, men det var mange triste episoder i den. Rowling skriver som vanlig helt greit, og det er egentlig ingen ting å utsette på boka (det må sies at jeg likte vrien i "King's cross"). Jeg gir den terningkast 6.
Mia ayende, Moderator! Caballein misain ye! Inde muaghde Moderator misain ye! Mia ayende!
Wolfbrother
Den Fortapte
Den Fortapte
Posts: 1659
Joined: Fri Sep 30, 2005 21:19
Location: Tellus

Post by Wolfbrother »

Terningkast 1-6 på bøker? Forkastelig. Deres høres ut som VG.

Jeg er fornøyd med at flere av mine teorier gikk i boks.

Rowling blir ikke å skrive bøker rundt andre karakterer.
For once you have tasted flight you will
walk the earth with your eyes turned skyward;
for there you have been,
and there you long to return.
Siri Sedai
Den Eldste
Den Eldste
Posts: 509
Joined: Sat May 27, 2006 15:08
Location: Vennesla

Post by Siri Sedai »

Wolfbrother wrote:Terningkast 1-6 på bøker? Forkastelig. Deres høres ut som VG.
.....kjeften på dæ varulv :wink:
Faile
Krønikenes Bevarer
Krønikenes Bevarer
Posts: 2735
Joined: Thu Aug 25, 2005 20:21
Location: Trondheim

Post by Faile »

Off... Da var det altså slutt. Nesten ikke til å holde ut egentlig. Kom hjem fra ferie på søndagen, og det første jeg gjorde igår var å løpe til bokhandleren. Pga. jobb blei dte lite lesing på dagen igår, men jeg blei ferdig rundt halv 6 i natt. Flytta inn for uka hos ei venninne som er like avhengig som meg(men hun har 25 sider igjen, og sitter nå på jobb :P )

Hva jeg synes om boka? vel.

For det første er jeg veldig gla for at det gikk som det gikk. Veldig trist enkelte steder, men sånn alt i alt må jeg vel si meg fornøyd.

Jeg gråt øya ut av meg ved tre anledninger, først når Dudly og Harry sier hade til hverandre, andre når jeg leste om Dobbys død, og til sist Slurs ufattelig triste historie.

Ellers var det ufattelig mange festelige kommentarer ute og gikk. Hver gang det dukket opp et kjent navn eller en refferanse til en kjent hendelse, måtte jeg ta meg selv i å smile. Lee er bare herlig :)

To ting var jeg imidlertid ikke så veldig fornøyd med. Først blei jeg egentlig veldig skuffa over at ikke Krum spilte en større rolle enn hva han gjorde. Hadde virkelig gleda meg til å lese om han igjen. Det andre var epilogen. Litt for mye solskinn for min smak.


Det som sitter igjen i meg nå er egentlig sjokket over Freds død. Gikk ikke helt opp for meg før etter at jeg var ferdig med å lese. Hjelper litt at han døde som han levde, fleipende med et smil om munnen. Stakkars George.
Loke: Odin, kvifor blir eg alltid med-offer for din svinaktig dårleg karma?
Odin: Min teori? Fordi du sparker svære, øksebærende sumerere i skrittet.
Moiraine Sedai
Den Fortapte
Den Fortapte
Posts: 834
Joined: Tue Mar 28, 2006 19:24
Location: Tønsberg
Contact:

Post by Moiraine Sedai »

Jeg elsket avsluttningen :D Og begynnelsen og hoveddelen :P Er ikke så mye å si, jeg er enig med dere alle.
. . .
Terje
Den Gjenfødte Dragen
Den Gjenfødte Dragen
Posts: 4724
Joined: Tue May 03, 2005 0:22
Location: Trondheim/Eidsvåg
Contact:

Post by Terje »

Faile wrote:Det andre var epilogen. Litt for mye solskinn for min smak.
Syntes det var sånn det burde være, jeg. Understreka liksom at alt som har skjedd i bøkene -- alle som har dødd, alt folk har gjort -- faktisk hadde stor betydning. I tillegg var jo Dødseterne og de andre svarte kreftene såpass knust før epilogen, at det bare skulle mangle at alt var tipp-topp.

Og det at det gikk strålende med karakterene ellers syntes jeg bare var flott. Hadde vært enda verre hvis Rowling f.eks. hadde latt Ron og Hermione vært skilt, eller Harry enkemann, bare for at det skulle bli litt mindre solskinnshistorie.
"Vivo equidem vitamque extrema per omnia duco!"
- Verg., Aen., 3.315.
Faile
Krønikenes Bevarer
Krønikenes Bevarer
Posts: 2735
Joined: Thu Aug 25, 2005 20:21
Location: Trondheim

Post by Faile »

Følte liksom også at det blei litt oppramsing også, det har skjedd med den og det har skjedd med den, og den er oppkalt etter den osv.

Nei, ikke hør på meg egentlig, jeg er bare litt snurt over å aldri høre hvordan det gikk med Krum.
Loke: Odin, kvifor blir eg alltid med-offer for din svinaktig dårleg karma?
Odin: Min teori? Fordi du sparker svære, øksebærende sumerere i skrittet.
Ashan'Sei
Hengiven
Hengiven
Posts: 153
Joined: Tue Nov 14, 2006 17:54
Location: Hamar

Re: Harry Potter and the Deathly Hallows av JK Rowling

Post by Ashan'Sei »

Terje wrote: Nå må jeg bare takle abstinensene og sjokket -- det har ikke helt gått opp for meg at jeg aldri igjen skal lese nye fortellinger om Harry Potter -- Gutten Som Overlevde. Og egentlig, akkurat nå, er bare tanken på dette neste nok til å få meg til å begynne å grine.
Skjønner deg altfor gådt.
:cry:

Jeg er ikke så heldig at jeg har fåt boken i posten så jeg må vente med å lese den til den kommet til et sted i gokk som hetter koppang :(

Men det er rart og tenke på at dette er det siste vi får høre om HP og vennene.
<a><img></a>
Terje
Den Gjenfødte Dragen
Den Gjenfødte Dragen
Posts: 4724
Joined: Tue May 03, 2005 0:22
Location: Trondheim/Eidsvåg
Contact:

Post by Terje »

Hehehe, Koppang, ja. Gudenes hevn for at mennesker bosatte seg så nære Indre Rendalen: Harry Potter and the Deathly Hallows kommer aldri dit. :P
"Vivo equidem vitamque extrema per omnia duco!"
- Verg., Aen., 3.315.
ludde
Hengiven
Hengiven
Posts: 233
Joined: Fri Jun 24, 2005 7:57
Location: Oslo

Post by ludde »

SNUFS.... for noen timer siden leste jeg den siste setningen i den siste boken av Harry Potter. Trist. Jeg kommer aldri til å lese en ny bok av Harry Potter.

Men til boka.
Spoiler
Jeg syns det var en utrolig bra bok, mange hendelser, og som alltid mange overraskelser. Kanskje en litt dødperiode midt i boka, når Ronny forsvinner, hvor jeg kanskje ikke ble like bra drevet med som resen av boka. Jeg digga at Slur sin historie kom helt i slutten, visste heletiden at det var noe muffens. Morro. Mange triste episoder som gjorde boka enda bedre. Mer ekte. Syns også at slutten var litt vel solskinshistorie. Den fikk ramsa opp, men alle disse navna, syns kanskje det ble litt... rart.
En utrolig bra avsluttning når det gjelder dialogen mellom Voldemort og Harry. Deilig.
Har alltid lurt på hvordan de skal få filmene ut av boka, og jeg lurer i hvertfall på hvordan de skal få the deathly hallows ut i film.
Chiad
Asha’man
Asha’man
Posts: 346
Joined: Mon Jun 18, 2007 19:27
Location: Stavanger

Post by Chiad »

Har lest ca. halve boka, hadde vært ferdig hvis det ikke hadde væert for bruttern, han skulle ha boka hadde vel vært gul og blå over hele meg hvis jeg ikke hadde gitt den til ham! :P
Men så langt som jeg har komt gir jeg den en sekser.
davram bashere
Sitter
Sitter
Posts: 797
Joined: Sun Feb 11, 2007 0:01
Location: Tellus, tredje planet fra sola. Ja, den forrurensa søppeldynga. Du vet hvor det er? Flott!

Post by davram bashere »

Epilogen var for kort, men Slurs historie var herlig. Har alltid trodd at han var en drittsekk.
Mia ayende, Moderator! Caballein misain ye! Inde muaghde Moderator misain ye! Mia ayende!
Post Reply