The Wizard Knight av Gene Wolfe

Diskuter andre bøker dere leser

Moderators: Lothair Mantelar, Sauegjeteren, Loki

Post Reply
Lothair Mantelar
Kaptein-General
Kaptein-General
Posts: 1530
Joined: Thu Mar 30, 2006 19:27
Location: Østenfor Nord og Vestenfor Sør, og om natten gjemmer jeg meg bak din dør.

The Wizard Knight av Gene Wolfe

Post by Lothair Mantelar »

The Wizard Knight
av Gene Wolfe

Sider: 920, hvorav bok 1, "The Knight", er 429 sider lang og bok 2, "The Wizard, 491 sider lang.
Språk: Engelsk
Utgivelsesdato: 2004


Image

“If you don’t read this book, you’ll have missed out on something important and wonderful and all the cool people will laugh at you.”

– Neil Gaiman (forfatter av American Gods, Stardust, Sandman osv.)

Det er ingen tvil om at du vil bli ledd av hvis du ikke har lest denne boka, for den er kjempegod på utrolig mange måter. Gene Wolfe er en kjent forfatter i vår lille fantasyverden. Han vant nylig årets World Fantasy Award for sin roman, "Soldier of Sidon", og med det danket han ut bl. a. Scott Lynch sin "The Lies of Locke Lamora".

Denne boka ble opprinnelig utgitt i to deler ("The Knight" og "The Wizard"), men er nå å finne i en omnibusversjon hvor begge to er samlet. Tross at den kun ble utgitt for stakkarslige tre år siden så har "The Wizard Knight" blitt en real klassiker, og mange holder den oppe blandt de beste skjønnlitterære bøkene utgitt i det nye millennium. Det skjønner jeg godt etter å ha lest dette monstrumet av en fantasybok.

For at du best skal forestille deg hva denne boka handler om, så anbefaler jeg at du ser for deg alle tenkelige klisjeer og sjangertrekk innen fantasy, og deretter legger du til de utenkelige også. Så forestiller du deg at boka er skrevet som et eneste, jævlig langt brev til hovedkarakterens lillebror der han beskriver alt som har skjedd med han siden han ble kidnappet av alver som liten og ført bort fra Amerika til en magisk verden kalt "Mythgartr".

Men høres ikke dette grusomt kjedelig ut? Hvorfor burde du gidde å lese ei bok som ikke gir deg noe nytt; bare mer av alt du allerede har lest deg lei på? Men det er der du tar feil! Gene Wolfe er intet mindre enn et geni. "The Wizard Knight" inneholder alver, drager, guder, frostkjemper, snakkende dyr, slott, prinsesser, og selvsagt; riddere - men han skriver dem på en måte du aldri har sett før.

Spesielt alvene er helt fantastiske. I stedet for å lese mer av Tolkien reproduksjoner så har Wolfe gått tilbake til kilden og funnet opp en rase med en uhyre interessant bakgrunn og alvekarakterer med virkelig indre kamper som spiller inn på deres handlinger.

Karakaterisasjon er forresten hva Wolfe gjør best av alt. Hovedkarakteren, Sir Able of the High Heart, blir ført bort fra sitt hjem i Amerika til et magisk univers som består av syv forskjellige verdener. Den midterste av dem heter Mythgartr, og det er den verdenen som er mest stabil (i.e. minst magi er mulig o.l.). Ovenfor Mythgartr ligger Skai, og der bor "the Overcyns", menneskenes guder. Disse er stort sett bygd på norrønsk mytologi med en mikstur av litt andre kulturer også. Under Mythgartr ligger Aelfrice, hvor alvene bor. Helt øverst bor Gud ("The Most High God") og helt nederst, i Niefelheim, finner man djevelen.

Sir Able forelsker seg i alvedronningen Disiri, og det meste som skjer etterpå skjer som følge av hans kjærlighet til henne. Da de først møttes brukte Disiri magi til å få Sir Able til å bli stor og sterk, og deretter slo hun ham til ridder. I hendelsene som følger får vi utallige eksempel på at Sir Able er en gutt fanget i en manns kropp gjennom hans ord, tanker og handlinger. Alt i alt er han en av de best skrevne karakterene jeg har lest, og resten av rollebesetningen ligger ikke langt bak.

Når alt dette er sagt, så skal det også sies at jeg synes selve historien i "The Wizard Knight" ikke er av de absolutt beste jeg har lest. Den ligger høyt oppe på listen, men jeg synes den første halvdelen av bok 2 var altfor treg, selv om den selvsagt var nødvendig. Heldigvis er slutten på "The Wizard" så god at jeg nesten får lyst til å ikke si noe om dette i det hele tatt.

Alt i alt er dette en bok som er så god at jeg ikke kan si pene nok ord om den. "The Wizard Knight" er så magisk at den selv din egne grå hverdag vil bli farget av Sir Ables fantastiske reiser og eventyr. La deg fortrylle av hvordan han drepte den store dragen, kjempet for sin umulige kjærlighet og møtte en svart, overvinnelig riddere ved et elvestred. Jeg er ikke i tvil om at denne boka vil i framtiden bli regnet som like essensiell for en fantasyleser som "Ringenes Herre" er i dag. Den er såpass god. 9 / 10.
But neither the conductress nor the passengers were amazed by the most important thing of all, namely, that a cat was not merely getting on a streetcar, which wasn't so bad, but that he intended to pay his fare! - Mikhail Bulgakov
Loki
Nae’blis
Nae’blis
Posts: 3329
Joined: Sat May 28, 2005 17:07
Location: I'm ... from Earth
Contact:

Re: The Wizard Knight av Gene Wolfe

Post by Loki »

Du milde! No fekk eg nesten trong til å lese denne omatt. Er byrja bli ganske mange år sidan, men hugsar eg tykte den var litt tungrodd og ikkje greip meg så voldsamt, trass i enkelte herlege formuleringar og sitatverdige seksjonar. Eg likte den, altså, det må nemnast, men trur ikkje den slo meg som noko av det beste eg har lese i sjangeren. Når eg ser kor entusiastisk du var føler eg det beint litt som om noko har gått meg hus forbi, og at den kunne trenge ei gjenlesing ...
Obdormio wrote:Eg må stå opp og gå på skulen i morgon.

Det veit eg slett ikkje om eg er mentalt førebudd på.
WoTle wrote: Mon Oct 23, 2023 18:00Meir av dette og mindre av Lan som pissar medan Alanna ser på, takk!
Post Reply